FESTIWAL IN GARDEN 2022

Festiwal In Garden

To pierwsza w Polsce prezentacja sztuki ogrodów inspirowana światowej rangi festiwalami w Chelsea (Wielka Brytania) czy Keukenhof (Królestwo Niderlandów). Festiwal to święto i tak też traktujemy nasze wydarzenie. In Garden ma charakter wielowymiarowy, a przez to interesujący zarówno dla zdeklarowanych miłośników ogrodów i sztuki, profesjonalistów jak i dla każdego, kto chętnie uczestniczy w dobrze zorganizowanych wydarzeniach, otwartych na nowe wrażenia.

Tak, jak w poprzednich edycjach główną atrakcją wydarzenia będą tematyczne ogrody pokazowe, łączące ze sobą elementy sztuki z szeroko rozumianą naturą. Do współpracy zaprosimy wybitnych twórców, mistrzów ogrodnictwa, artystów.

Wystawie głównej towarzyszyć będą spotkania z artystami-ogrodnikami, architektami, architektami krajobrazu, artystami. Program kierowany jest do mieszkańców miasta, turystów, wszystkich amatorów piękna krajobrazu i miłośników przyrody i obfituje w wystawy plenerowe sztuki, spotkania z artystami, rzeźbiarzami czy też koncerty kameralne. Wszystkie wydarzenia odbywają się w centrum Lublina, w zabytkowej, ale też zielonej przestrzeni dawnego Browaru.

Edycja 2022 – Powroty
Powrót nie oznacza cofania się ani nostalgii za minionym. Powrót jest antycypacją teraźniejszości i
wyrazem świadomości naszej tożsamości i dziedzictwa kulturowego. Takie właśnie wartości chcemy
zaproponować naszym odbiorcom i poprzez sztukę zachęcić do powrotów: przede wszystkim na łono natury, do wieloletnich tradycji, gościnności, wartości humanistycznych i uniwersalnych zasad.

Główne cele festiwalu:

1. ukazanie ogrodów tematycznych jako formy sztuki wizualnej w przestrzeni,

2. tworzenie miejsca spotkania i dialogu dla twórców, oraz miłośników przyrody, sztuki i rozwoju

3. upowszechnienie walorów estetycznych

4. włączanie w myśleniu o ogrodzie aspektów ekologicznych

Zapraszamy na oficjalną stronę festiwalu

Oraz na Facebooka

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury