Laboratorium Miejskie Programu Estetyka dla Miasta Łęczna

Laboratorium Miejskie Programu Estetyka dla Miasta Łęczna to kontynuacja trójstronnej współpracy pomiędzy Lubelskim Węglem „Bogdanka” S.A., Urzędem Miejskim w Łęcznej oraz Fundacji Krajobrazy. Program Estetyka pozwolił poznać potrzeby i oczekiwania mieszkańców Łęcznej dotyczące jakości przestrzeni miejskiej i jej estetyki. Na podstawie poznanych potrzeb mieszkańców wyodrębnione zostały trzy płaszczyzny (Kultura Przestrzeni, Zieleń funkcjonalna, Zieleń Miejska), które rozwijane zostały w ramach „Laboratorium Miejskiego”.

Celem Laboratorium Miejskiego było rozpoznanie aktualnych potrzeb i oczekiwań mieszkańców w zakresie jakości przestrzeni w mieście. W „Laboratorium Miejskim” zaangażowani mieszkańcy stworzyli tematyczne grupy robocze, które pracowały pod okiem ekspertów, w ramach konkretnego modułu podczas licznych spotkań.

Zwieńczeniem całego projektu było opracowanie dwóch raportów, w których podsumowano przeprowadzone działania oraz wskazano rekomendacje dla dalszego rozwoju estetyki przestrzeni w Łęcznej.

W ramach Laboratorium Miejskiego:

– Opracowano dwa raporty końcowe dotyczące realizacji projektu,

– Przeprowadzono 9 spotkań tematycznych dla mieszkańców Łęcznej,

– Stworzono 2 koncepcje zagospodarowania przestrzennego „Skweru Górnika” oraz „Zakątka Relaksu”,

– Przedstawiono rekomendacje dotyczące terenów zieleni w mieście,

– Zasiano 2 łąki kwietne, zamontowano tabliczki „Tu Kosimy Rzadziej” oraz „Tu powstaje łąka kwietna”,

– Wyodrębniono na terenie Łęcznej odpowiednie miejsca na wysiew łąki kwietnej oraz zakładanie trawników ekstensywnych

– Zrealizowano 2 koncepcje „Skweru Górnika” oraz „Zakątka relaksu”

Zachęcamy do zapoznania się z raportami końcowymi:

Raport podsumowujący – część I: Zieleń Miejska

Raport podsumowujący – część II: Zieleń funkcjonalna i kultura przestrzeni

______________

Projekt zrealizowany w ramach współpracy Fundacji Krajobrazy z LW Bogdanka oraz Urząd Miejski w Łęcznej.