LABORATORIUM MIEJSKIE PROGRAMU ESTETYKA DLA MIASTA ŁĘCZNA – Zieleń funkcjonalna

14 lipca 2020 r. odbyło się kolejne spotkanie w ramach „Laboratorium miejskiego”. Celem spotkania było przede wszystkim wspólne opracowanie koncepcji zagospodarowania przestrzennego terenu położonego w Łęcznej, przy ul. Leśnej. Podczas spotkania, które początkowo miało miejsce w Szkole podstawowej nr 4 im. Papieża Jana Pawła II w Łęcznej rozmawialiśmy o znaczeniu zieleni w przestrzeni miasta. Jednak w trakcie konsultacji z mieszkańcami dotyczącymi działki położonej przy ul. Leśnej padła propozycja pójścia w teren w celu przeprowadzenia inwentaryzacji urbanistyczno-przyrodniczej.

W trakcie wspólnej wizji terenowej padło wiele propozycji i pomysłów dotyczących zagospodarowania tego terenu, które zostały zaznaczone na mapie. Na koniec spotkania wszyscy autorzy koncepcji podpisali się na mapie.

Projekt jest kontynuacją „Programu Estetyka dla miasta Łęczna” realizowanego we współpracy LW Bogdanka, Urząd Miejski w Łęcznej oraz Fundacji Krajobrazy.