KRAJOBRAZY

Fundacja Przestrzeni

Fundacja formalnie istnieje od kwietnia 2016 roku i jest niezależną organizacją, promującą oraz wspierającą rozwój architektury krajobrazu, a także dobre praktyki w zakresie dbania o przestrzeń i tereny zieleni. Wszelkie działania podejmowane przez naszą organizację są zgodne z zasadami zrównoważonego rozwoju i mają na uwadze przede wszystkim dbałość o krajobraz.

Jesteśmy również organizacją ukierunkowaną na zmiany podejścia do zagospodarowania przestrzeni publicznej i prywatnej w tym ogrodów przydomowych oraz świadomości społecznej dotyczącej zawodu architekta krajobrazu i projektanta ogrodu. Cele te realizujemy przede wszystkim poprzez organizację nowatorskich szkoleń zarówno dla profesjonalistów branż AK i współpracujących, administracji publicznej, kadr naukowych, jak i studentów oraz osób zainteresowanych rozwojem osobistym. Inicjujemy i rozwijamy projekty badawcze, nawiązując kontakty z instytucjami działającymi w pokrewnych branżach w kraju i za granicą.

Wspieramy także rozwój świadomości obywatelskiej w zakresie dbania o wysoką estetykę krajobrazu w skali mikro i makro, poprzez organizację warsztatów i spotkań dla mieszkańców, promując partycypację społeczną i aktywizację obywateli. Uważamy, że włączenie obywateli w decydowanie o przestrzeni miasta jest kluczowym elementem współczesnego sposobu zarządzania miastem – miastem zrównoważonym, otwartym na mieszkańców i podejmującym zintegrowane decyzje dotyczące własnego rozwoju. Konsultacje społeczne są jedną z form partycypacji obywatelskiej, w której dbamy o proces dialogu pomiędzy przedstawicielami władz publicznych a mieszkańcami, stanowiąc łącznik między tymi jednostkami. Stawiamy jednak na konieczność uczestnictwa w tych procesach wysoko wykwalifikowanych projektantów, jako osób prowadzących i służących własną wiedzą i doświadczeniem.

Jednym z głównych celów strategicznych naszej Fundacji jest stworzenie pierwszego w kraju Ośrodka Badań nad Technologiami Architektury Krajobrazu. Będzie on miejscem wdrażania projektów badawczych, naukowych oraz praktycznych z zakresu inżynierii środowiska oraz architektury krajobrazu, ze szczególnym ukierunkowaniem na formułowanie i wykorzystywanie nowych, stworzonych lokalnie technologii, a także podniesienie ich konkurencyjności na arenie europejskiej.