Szkolenie z zakresu zasad projektowanie oraz montażu systemów automatycznego nawaniania

SZKOLENIE Z ZAKRESU ZASAD PROJEKTOWANIA ORAZ MONTAŻU SYSTEMÓW AUTOMATYCZNEGO NAWADNIANIA
POZIOM I
(OGRODY PRZYDOMOWE)

Szkolenie, na którym dowiesz się wszystkiego o systemach nawadniania zarówno od strony teoretycznej, jak i praktycznej.
To pierwsze z cyklu proponowanych przez nas szkoleń. Swoim zakresem obejmuje projektowanie i montaż systemów w ogrodach przydomowych. Kolejne poziomy dotyczyć będą przestrzeni publicznych, nadzorów i odbiorów.

Głównym celem organizowanego szkolenia jest podniesienie wiedzy i umiejętności z zakresu zasad projektowania i montażu systemów automatycznego nawadniania. W trakcie jego trwania prowadzone będą wykłady, wprowadzające uczestników w główną tematykę szkolenia, a także warsztaty, przekładające teorię na praktykę. Pod okiem wykwalifikowanych i doświadczonych specjalistów uczestnicy przyswoją podstawowe zasady konstrukcji i instalacji systemów nawadniania, zapoznają się z najlepszymi przykładami ich zastosowania, a także stworzą własne projekty. W twórczej atmosferze nasi specjaliści przedstawią sposoby kreatywnego myślenia o roślinności znajdującej się w naszym otoczeniu oraz nowatorskiego i funkcjonalnego podejścia do systemów nawadniających.

Jako eksperci z dziedziny architektury krajobrazu wiemy, jak wielką rolę dla prawidłowego funkcjonowania ogrodu i utrzymania zieleni stanowi odpowiednio zaprojektowany i wykonany system nawadniania. Dobry projekt pozwala uniknąć w przyszłości kłopotów związanych z konserwacją i utrzymaniem systemu, daje też większe możliwości przy doborze roślin, a przede wszystkim umożliwia inwestorowi cieszenie się ogrodem bez dodatkowego martwienia się o jego pielęgnację.
Jesteśmy przekonani, że udział w naszym szkoleniu pozwoli uczestnikom zdobyć wartościową wiedzę oraz przydatne umiejętności z zakresu projektowania i montażu systemów automatycznego nawadniania, które będą mogli wykorzystać w przyszłości.

Dziś współczesne technologie pozwalają na projektowanie inteligentnych systemów, umożliwiających dostarczenie odpowiedniej ilości wody do roślin w zależności od gatunku, miejsca nasadzenia, nasłonecznienia etc. Dobra znajomość tych możliwości w znacznym stopniu podnosi konkurencyjność firmy i jej pracowników na rynku.

Co wyróżnia nasze szkolenie?

Większość szkoleń zaczyna się od teorii, dopiero w kolejnej części kursanci przechodzą do praktyki. My robimy na odwrót! Dlaczego? Bo uważamy, że wiedza przyswajana jest dużo lepiej, gdy wiesz, o czym słuchasz! Kursant nie musi wyobrażać sobie urządzeń, wie dokładnie jak wygląda system nawadniający i potrafi go samodzielnie zmontować zanim przystąpi do nauki projektowania. Dzięki temu w trakcie przygotowywania projektu potrafi wyobrazić sobie działanie i funkcjonalność systemu, a co za tym idzie w 100% efektywny sposób korzystać z podpowiedzi i wskazówek trenera.

Kto może uczestniczyć w szkoleniu?

Na szkolenie zaproszeni są:

• projektanci terenów zieleni
  • przyszli instalatorzy
  • Inspektorzy Nadzoru Terenów Zieleni
  • rolnicy
  • ogrodnicy
  • studenci architektury krajobrazu i ogrodnictwa
  • każdy, kto chciałby posiadać wiedzę z zakresu systemów automatycznego nawadniania

Co zapewniamy?

W ramach szkolenia zapewniamy:

• profesjonalną kadrę trenerską
  • szkolenie w formie warsztatów/wykładów
  • materiały szkoleniowe
  • serwis kawowy

Wykładowcy

Wojciech Januszczyk

januszczyk
architekt krajobrazu, Inspektor Nadzoru Terenu Zieleni, , pracownik Instytutu Architektury Krajobrazu KUL, współzałożyciel i współwłaściciel GARDEN CONCEPT Architekci Krajobrazu

Rafał Kochanowicz

kochanowicz
mgr inż. architektury krajobrazu, projektant systemów nawadniających z wieloletnim doświadczeniem w branży

Waldemar Kozak

kozak
20 lat pracy zawodowej w budownictwie ogrodowym oraz wieloletnia praktyka przy montażu systemów automatycznego nawadniania

Kiedy i gdzie?

Miejsce: Lublin
Termin: X

Ze względów organizacyjnych prosimy obowiązkowo o potwierdzenie udziału w szkoleniu do dnia 15 lipca 2016 roku na adres e-mail: fundacjakrajobrazy@gmail.com
szczegóły: www.facebook.com/fundacjakrajobrazy/?fref=ts

Inwestycja

• Koszt szkolenia – X
  • Studenci – X
  • Członkowie SAK, OSTO, SPAK, ZSzP, – X
    (z potwierdzeniem opłaconej składki za rok 2016)
  • W tej cenie zyskujesz:
    Dwudniowy warsztat, w sumie 16 godzin zajęć teoretycznych i praktycznych
  • Materiały szkoleniowe i warsztatowe
  • Certyfikat nabytych umiejętności

Bartosz Niewiadomski tel.: 665-646-664 e-mail: fundacjakrajobrazy@gmail.com

Program szkolenia

I dzień szkolenia – 8 godzin
PRAKTYKA WYKONAWCZA

Prowadzący: Waldemar Kozak
Zakładanie i montaż systemu nawadniającego

• inwentaryzacja terenu
  • przygotowanie harmonogramu prac
  • etapy wykonywania prac:
  • wykopy wraz z instalacją orurowania,
  • montaż zraszaczy, linii kroplujących, elektrozaworów, programatorów i sterowników,
  • uruchomienie i serwisowanie systemu

Przerwa kawowa: 13:00 – 14:00
W ramach szkolenia kursanci będą wykonywać montaż instalacji systemu automatycznego nawadniania.

II dzień szkolenia – 8 godzin
PRAKTYKA PROJEKTOWA

Wykładowca: Rafał Kochanowicz

• Wprowadzenie – techniki nawadniania
  • Podstawowe elementy systemu nawadniania
  • Dane wyjściowe – plan ogrodu, źródło wody, zapotrzebowanie roślin na wodę
  • Zasady rozmieszczania urządzeń zraszających
  • Podział na sekcje, lokalizacja elektrozaworów, sterownika i czujnika deszczu
  • Dobór rurociągów zasilających oraz wyliczenia strat ciśnienia
  • Programowanie sterownika – czasy nawadniania
  • Zestawienie materiałów i wycena systemu nawadniającego
  • Zasady montażu
  • Eksploatacja i konserwacja systemu nawadniania

Ćwiczenie: Opracowanie projektu systemu nawadniającego
Przerwa kawowa: 13:00 – 13:30

Wykładowca: Wojciech Januszczyk
Prowadzenie nadzoru nad pracami podczas zakładania systemów automatycznego nawadniania w ogrodach przydomowych.