Szkolenie z zakresu montażu i projektowania instalacji nawadniających

Szkolenie swoim zakresem obejmuje projektowanie i zakładanie instalacji nawadniających w przestrzeniach publicznych, organizację pracy, a także nadzór i odbiór wykonania projektu.

Głównym celem organizowanego szkolenia jest podniesienie wiedzy i umiejętności uczestników z zakresu zasad projektowania oraz zakładania instalacji nawadniających w przestrzeniach publicznych. Szkolenie odbędzie się w formie dwóch spotkań weekendowych i będzie składało się z następujących segmentów:

• projektowanie instalacji i opracowywanie dokumentacji inwestycji,
  • studium przypadku – prezentacja procesu przygotowania oraz praktycznego działania i użytkowania gotowej instalacji w przestrzeni publicznej,
  • montaż instalacji systemów automatycznego nawadniania obejmujący prezentację poszczególnych elementów systemu oraz ćwiczenia praktyczne w tym zakresie.

Prowadzone podczas pierwszego weekendu warsztaty pozwolą szkoleniowcom na praktyczne zapoznanie się z budową i konstruowaniem sieci automatycznego nawadniania. Natomiast warsztaty, prowadzone podczas drugiego weekendu, umożliwią kursantom zapoznanie się z dokumentacją inwestycji, dzięki czemu uczestnicy będą mogli sami stworzyć pod okiem specjalistów dokumentację budowlaną i wykonawczą z zakresu STWiOR, BIOZ oraz SIWZ.

Szkolenie jest również szansą na zapoznanie się z najlepszymi przykładami zastosowania instalacji nawadniającej oraz na zdobycie przydatnej wiedzy na temat sposobów kierowania wykonawcami, nadzoru i organizacji pracy. Ponadto w ramach szkolenia przeprowadzone zostanie studium przypadku, pozwalające uczestnikom na zapoznanie i przeanalizowanie dokumentacji projektowej instalacji nawadniającej w przestrzeni publicznej.

Jako eksperci z dziedziny architektury krajobrazu wiemy, jak wielką rolę dla prawidłowego funkcjonowania przestrzeni publicznych i utrzymania zieleni stanowi odpowiednio zaprojektowany i wykonany system nawadniania. Dobry projekt pomaga uniknąć kłopotów związanych z konserwacją i utrzymaniem systemu, poszerza możliwość doboru roślin, a przede wszystkim pozwala inwestorowi sprawnie i bezproblemowo zarządzać podległą mu przestrzenią publiczną. Jesteśmy przekonani, że udział w naszym szkoleniu pozwoli uczestnikom zdobyć wartościową wiedzę oraz przydatne umiejętności z zakresu projektowania oraz zakładania instalacji nawadniających, które będą mogli wykorzystać w przyszłości.

Co wyróżnia nasze szkolenie?

• nasze szkolenie składa się z części teoretycznej i praktycznej (montaż systemów automatycznego nawadniania)
  • szkolenie zaczyna się od praktyki projektowej, natomiast w kolejnej części szkoleniowcy przechodzą do praktyki wykonawczej
  • uczestnicy samodzielnie zmontują instalacje nawadniające

Kto może uczestniczyć w szkoleniu?

Na szkolenie zapraszamy każdego, kto chciałby posiadać wiedzę z zakresu systemów automatycznego nawadniania, a przede wszystkim:
˗ architektów krajobrazu
˗ projektantów terenów zieleni
˗ przyszłych instalatorów
˗ Inspektorów Nadzoru Terenów Zieleni
˗ ogrodników
˗ pracowników administracji publicznej
˗ urzędników Działu Zieleni
˗ urzędników Działu Zamówień Publicznych
˗ urzędników Działu Inwestycji i Remontów
˗ oraz studentów architektury krajobrazu i ogrodnictwa

Co zapewniamy?

• profesjonalną kadrę trenerską
  • czterodniowe warsztaty składające się z zajęć teoretycznych i praktycznych
  • materiały szkoleniowe i warsztatowe
  • certyfikat nabytych umiejętności

Co ze sobą zabrać?

Każdy uczestnik szkolenia powinien zabrać ze sobą własny laptop, na którym będzie pracował podczas szkolenia (istnieje również możliwość wykonywania projektu ręcznie).

Wykładowcy:

Wojciech Januszczyk – architekt krajobrazu, Inspektor Nadzoru Terenu Zieleni, pracownik Instytutu Architektury Krajobrazu KUL, współzałożyciel i współwłaściciel GARDEN CONCEPT Architekci Krajobrazu

Marcin Mędrzycki – architekt krajobrazu, Inspektor Nadzoru Terenu Zieleni, pracownik dydaktyczny na Wydziale Architektury w Wyższej Szkole Ekologii i Zarządzania w Warszawie, właściciel firmy M. Mędrzycki Projektowanie, Urządzanie i Pielęgnacja Terenów Zieleni

Waldemar Kozak – 20 lat pracy zawodowej w budownictwie ogrodowym oraz wieloletnia praktyka przy montażu systemów automatycznego nawadniania

Kiedy i gdzie?

TERMIN:      Zajęcia praktyczne: 18-19 maja 2018 ///  Zajęcia teoretyczne: 25-26 maja 2018

MIEJSCE:     Lublin

ZAPISY: http://fundacjakrajobrazy.pl/zapisy/

Inwestycja:

Koszt szkolenia:

690 zł (brutto)

**Warunkiem odbycia się szkolenia jest zebranie grupy minimum 10 osób.

Kontakt:

Bartosz Niewiadomski                                                   tel.: 665-646-664          e-mail: fundacjakrajobrazy@gmail.com
(zgłoszenia)

Wojciech Januszczyk                                                      tel.: 509-566-058
(pytania na temat szkolenia)

Program szkolenia:

I. ZJAZD – PRAKTYKA WYKONAWCZA

I dzień szkolenia (piątek) – 7 godzin

1. Studium przypadku – prezentacja działania istniejącego systemu automatycznego nawadniania w przestrzeni publicznej

Prowadzący: Wojciech Januszczyk (2 godziny)

• wprowadzenie
  • zapoznanie się z istniejącym systemem nawadniania w przestrzeni publicznej
  • pokaz działania instalacji

1. Zakładanie i montaż systemu nawadniającego

Prowadzący: Waldemar Kozak (5 godzin)

• inwentaryzacja terenu
  • przygotowanie harmonogramu prac
  • prezentacja poszczególnych elementów systemu
  • wykopy wraz z instalacją orurowania

II dzień szkolenia (sobota) – 8 godzin

1. Zakładanie i montaż systemu automatycznego nawadniania

Prowadzący: Waldemar Kozak (8 godzin)

• sprawdzenie i uzupełnienie stanu ostatnich prac związanych z rozmieszczeniem orurowania
  • montaż zraszaczy, linii kroplujących, elektrozaworów, programatorów i sterowników
  • uruchomienie i serwisowanie systemu

II. ZJAZD – PRAKTYKA PROJEKTOWA

I dzień szkolenia (piątek) – 7 godzin

1. Studium przypadku – zapoznanie się i analiza dokumentacji systemu automatycznego nawadniania w przestrzeni publicznej

Prowadzący: Wojciech Januszczyk ( 2 godziny)

• wprowadzenie
  • zapoznanie się z dokumentacją projektową
  • zapoznanie się z zamówieniem
  • analiza dokumentacji projektu od złożonego zamówienia po etap realizacji i odbioru
  • opracowywanie zamówienia na realizację

1. Ćwiczenie: projektowanie systemu automatycznego nawadniania (5 godzin)

Prowadzący: Marcin Mędrzycki (5 godzin)

II dzień szkolenia (sobota) – 8 godzin

1. Projektowanie i opracowywanie dokumentacji do zamówień publicznych

Prowadzący: Marcin Mędrzycki (8 godzin)

• wykonywanie dokumentacji budowlanej i wykonawczej z zakresu STWiOR, BIOZ i SIWZ

Fotorelacja z ubiegłego szkolenia:  Szkolenie z systemów automatycznego nawadniania w Łazienkach Królewskich

Opinia:

Jako studentka ostatniego roku architektury krajobrazu uważam, że każdy, kto wiąże swoją przyszłość z tym zawodem powinien odbyć takie szkolenie. Wykwalifikowana kadra, która prowadziła kurs pokazała jak taki proces wygląda od środka, na co zwracać szczególną uwagę, a także jak wychwycić błędy. Bardzo trafnym rozwiązaniem okazało się to, że pierwszym etapem były zajęcia praktyczne, a później teoretyczne. Dzięki temu idąc na zajęcia z teorii orientowałam się czego będą dotyczyć dalsze etapy. Taki kurs jest impulsem obrazującym jak takie projekty wyglądają oraz jak się je wykonuje. Wiedza, którą zdobyłam na szkoleniu w dużym stopniu ułatwiła mi wykonywanie takich projektów. Ogrody przydomowe i publiczne to dwie różne płaszczyzny, dlatego bardzo chętnie skorzystam również ze szkoleń dotyczących przestrzeni prywatnych.

Natalia Trepko, studentka III roku Architektury Krajobrazu, Instytut Architektury Krajobrazu, Katolicki Uniwersytet Lubelski