Weekend z florystyką

„Weekend z florystyką” to bezpłatne, otwarte wydarzenie zorganizowane przez Szkołą Policealną Pracowników Służb Społecznych (SPPSS) we współpracy z Instytutem Architektury Krajobrazu KUL (IAK). Impreza odbyła się 28-29.04.2018 r. w Centrum Spotkania Kultur w Lublinie. Wydarzenie miało na celu promocję florystyki jako dziedziny sztuki oraz pokazanie, że florysta także może być artystą.

Weekend z florystyką oparty był na wystąpieniach profesjonalistów (Kondzieluk, Pogroszewska, Jurkiewicz, Król, Dziwulski, Niedziela, Rutkowska, Marzec) i konkursie na najciekawsze stanowisko florystyczne oraz na wystawie kilkudziesięciu instalacji artystycznych opartych na materiale roślinnym, wykonanych przez słuchaczy Szkoły Policealnej Pracowników Służb Społecznych, kierunku florystyka i studentów Architektury Krajobrazu KUL pod kierunkiem Pawła Adamca. Uroczystość cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród osób z branży oraz pasjonatów przyrodoznawstwa, jak i przypadkowych przechodniów, którzy skuszeni, poddanej twórczym przemianom przyrodzie, chętnie uczestniczyli w wystąpieniach i pokazach w Centrum Spotkania Kultur w Lublinie.

Fundacja Krajobrazy była partnerem wydarzenia.