ZMYSŁY OGRODU SASKIEGO 2021 I Spacer pszczelarski / ZAPISY

Spacer pszczelarski jest doskonałym sposobem na zgłębienie wiedzy dotyczącej zapylaczy, a także miejsc sprzyjających do ich rozwoju i życia. Pszczoły miodne są wykorzystywane przez rośliny do transportowania pyłku. W trakcie odwiedzin kwiatów dokonują mimowolnego przeniesienia pyłku i zapylenia. Zjawisko to jest bardzo ważne dla zachowania różnorodności gatunkowej roślin i jest głównym pożytkiem dawanym ludziom przez pszczoły.
Prowadzący: Marcin Sudziński
1⃣ sierpnia (niedziela)
?14.00 – 15.30
ℹ Zapisy: info@fundacjakrajobrazy.pl
Liczba miejsc jest ograniczona❗
Udział w spacerze jest bezpłatny.
Spacer rozpocznie się na terenie Ogrodu Saskiego, następnie wspólnie przejdziemy do Miejskiej Pasieki Artystycznej oraz Sali Pszczelarskiej, które znajdują się na dachu Centrum Spotkania Kultur.
___________
MARCIN SUDZIŃSKI
Fotograf, pszczelarz, animator kultury, kulturoznawca. Ukończył studia licencjackie na kierunku animator i menedżer kultury, a także studia magisterskie na kulturoznawstwie UMCS w Lublinie zakończone pracą z zakresu twórczości Pietera Bruegela Starszego. Prowadzi pracownię klasycznej fotografii w Centrum Kultury w Lublinie. Hodowca pszczół. Pracuje w Centrum Spotkania Kultur w Lublinie gdzie zorganizował i koordynuje Miejską Pasiekę Artystyczną na zielonych tarasach budynku.
________________________
Projekt realizowany jest przy wsparciu finansowym Miasta Lublin.