Wystawa – Design lat 60′. Ceramika. Szkło.

Przez najbliższy tydzień w Fundacji Krajobrazy będzie można oglądać autorską wystawę Paulina Zarębska-Denysiuk – Wystawa – Design lat 60. Ceramika, szkło.

Wzornictwo lat 50.60. przeżywa swój renesans. Powstają publikacje, wystawy, grupy dla pasjonatów dawnego designu. I oczywiście jest to powiązane z kolekcjami. Te także rosną w dużym tempie. Mniejsze, większe, sprofilowane na figurki, patery lub konkretne wytwórnie, projektantów. W miejscowościach, gdzie istniały lub nadal istnieją wytwórnie pojawiają się muzea, ludzie starają się ocalić przedmioty, gromadzić wiedzę na ich temat i na temat projektantów. Coraz częściej muzea poszerzają ofertę o wzornictwo lat 50-60.

Kolekcje zawsze mają w sobie coś niezwykłego, powstają z jakimś zamysłem, są odbiciem właściciela-właścicielki. Kolekcjoner ma często dużą wiedzę, gromadzi ją latami tak, jak i swój zbiór oraz doskonali warsztat. Na obecnej wystawie prywatna kolekcja została poddana ciekawemu zabiegowi. Grupa warsztatowa zaprojektowała wystawę według własnej koncepcji. Do nich należał wybór narracji i ścieżki. Zafascynował ich materiał, technologia, zróżnicowanie funkcji i formy. Taki też układ będzie można zobaczyć na najbliższej wystawie już 13 października w Fundacji Krajobrazy.

Kuratorzy: Anna Biała, Agnieszka Kruszyńska, Darya Lazouskaya, Katarzyna Ogórek, Krzysztof Raban, Piotr Skrzypczak, Paulina Zarębska-Denysiuk.
Koordynacja i kolekcja: Paulina Zarębska-Denysiuk
Organizacja: Magdalena Denysiuk

Wystawa czynna do 21 października od godz. 12.00-17.00

Organizator: Lubelskie Towarzystwo Zachęty Sztuk Pięknych
Partner: Lubelski Instytut Designu
Patronat Honorowy – Prezydenta Miasta Lublin
Patroni medilani: Radio Lublin, Gazeta Wyborcza

Projekt „Mała Akademia Designu – Rzemiosło między tradycją a współczesnością” zrealizowano dzięki wsparciu Miasta Lublin w ramach 700-lecia miasta w 2017 roku.

Bardzo serdecznie zapraszamy – godziny otwarcia wystawy 12:00-17:00.

Z: Miasto LublinWarsztaty KulturyLubelski Instytut DesignuWyborcza.pl LublinKrzysztof Żuk