O KONKURSIE

[Nabór zamknięty 21.07.2019]

Serdecznie zapraszamy wszystkich do wzięcia udziału w naszym konkursie „Wspólnie posadźmy kwiaty dla pszczół”. Konkurs jest realizowany w ramach grantu – Z Kujawskim pomagamy pszczołom. Wydarzenie jest skierowane do wszystkich mieszkańców naszego miasta, a nagrodą w konkursie jest wspólne sadzenie nektaro i pyłkodajnych kwiatów w trzech zwycięskich lokacjach w Lublinie.

Pszczoły są niezbędnym elementem ekosystemu – to one odpowiadają za zapylanie wielu gatunków roślin, również tych, które są dla nas pożywieniem. Dlatego wprowadzimy działania, które mają na celu polepszenie ich dobrostanu.

Odbędą się również warsztaty podczas wspólnego sadzenia które będą informowały o różnorodności występujących w kraju pszczół oraz ich wymaganiach w środowisku.Gorąco zachęcamy wszystkich, którym leży na sercu dobro przyrody, aby także indywidualnie przyłączyli się do tej akcji.

Zasady konkursu:

1. Każdy może wziąć udział w konkursie (bez względu na wiek)
  2. Zostaną wybrane najlepsze 3 projekty

Sposób zgłoszenia:

1. Znajdź miejsce
  2. Zbuduj koalicję wokół projektu
  3. Zrób zdjęcie miejsca i jeżeli potrzebne zdobądź zgodę właściciela
  4. Zgłoś projekt na naszej stronie
  5. Czekaj na wyniki
  6. Wspólnie z nami posadź rośliny nektaro- i pyłkodajne dla swojej dzielnicy

Nabór: 03.07.2019-21.07.2019

Ogłoszenie wyników: 26.07.2019

Realizacja: Sierpień

O programie „Z Kujawskim pomagamy pszczołom”

Program „Z Kujawskim pomagamy pszczołom” jest organizowany od 9 lat przez ZT „Kruszwica” S.A. Jego celem
jest budowanie świadomości na temat roli pszczół w przyrodzie oraz aktywizowanie do realnych działań
służących poprawie jakości ich życia.
W ramach programu w całej Polsce powstało m.in. 70 tysięcy Miejsc Przyjaznych Pszczołom, a w ciągu ostatnich
dwóch lat prawie 250 samorządów podpisało Manifest Gminy Przyjaznej Pszczołom.

Tegoroczna, 9. edycja programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom” rozpoczyna realizację trzyletniego celu,
jakim jest posadzenie miliona kwiatów przyjaznych pszczołom. Więcej informacji na
www.pomagamypszczolom.pl .